Portræt: DET BLI’R SAGT

Jeppe SøeLevet liv, Portræt, SøeforklaringerSend kommentar

Han var fortørnet på den rasende måde – ud over det meste af landet. Han var på forsiden af de fleste danske aviser i selskab med en kvinde, som det danske retssystem i oktober måned, dømte skyldig i en rufferisag. Han konfronterede tabloidpressens redaktører og anfægtede for åben skærm deres etik og moral. Jeppe Søe er medierådgiver og stadig en lille smule rystet…

Jeppe Søe har fungeret som medierådgiver, i en af tidens mest omdiskuterede retssager. Sagen mod Anni Fønsby, der stod anklaget for rufferi og ved byretten i Odense er kendt skyldig i flere forhold. Hans rolle i sagen betød, at han påtog sig ansvaret for at guide og rådgive Anni Fønsby igennem det massive presseopbud der før, under og efter dækkede sagen intenst.
– Jeg var velforberedt, siger Jeppe Søe. Jeg havde forventet og indstillet mig selv – og Anni – på, at det ville blive voldsomt og så lykkedes det alligevel dansk presse at forbløffe mig, med deres manglende hensynstagen til de presseetiske regler og almindelig medmenneskelighed.
Strategien i Anni Fønsbys sag var ret ufravigeligt, ikke at deltage i det cirkus der tog opstilling foran retsbygningen i Odense – og landets stab af nyhedsjournalister kvitterede ved at finde superlativerne frem. ”Annis gummiansigt fortrak ikke en mine”, skrev BT og mente ifølge redaktør Olav Skaaning – næsten – hvert et ord.
– Det er, i al sin enkelthed, rystende at være vidne til hvordan dele af pressen med ildhu har kastet sig ind i fiktions branchen, og til tider blot lader sig – perifert – inspirere af virkeligheden, konstaterer han.

TV I AALBORG
Jeppe Søe har en fortid som nyhedsvært og journalist på blandt andet, TV Aalborg, TV2 Nord, TV2 og TV 3 – så han ved hvad han taler om, når han hævder at dansk presse har problemer med etikken. Og det gør han – igen og igen.
Han er højskolebarn, og som søn af Poul Erik Søe, journalist og højskoleforstander, har han aldrig rigtigt manglet ord. De talte meget derhjemme, og allerede som helt ung oplevede han hvordan hans far var debatskabende og meningsdannende, i en verden hvor ordet stod til troende.
Det var derfor primært gode intentioner og sine meningers mod Jeppe Søe havde med sig da han som 20årig flytter til Aalborg, og bliver ansat på TV Aalborg som vært. Han bliver hurtigt et kendt ansigt i byen, og efter eget udsagn var Aalborg et godt sted at starte det, der senere blev en national tv-karriere.
– Det var en fantastisk tid på TV Aalborg. Fantastiske kolleger, og en fantastisk by at dække nyheder fra. Kulturen sprudlede, og jeg deltog i alt jeg kunne. Jeg lavede først et sportsprogram, der ikke kun ville dække AaB og ishockey, men også bueskydning, bowling, hundevæddeløb og brevduer. Der foregik simpelthen så meget heroppe. Og senere, da jeg kom på nyhederne, havde vi et godt team, hvoraf mange i dag er på de landsdækkende kanaler. Aalborg var desuden et godt sted at være et kendt ansigt. Nordjyder er sådan et befriende uimponeret folkefærd, i modsætningen til livet i København, hvor man fik tæsk på den lokale bodega, fordi en fyr synes man havde kigget på hans kæreste, fortæller Jeppe Søe.
Jeppe Søe blev efter nogle år, hentet til TV2 NORD som nyhedsvært, ligesom stationen hurtigt tildelte ham værtsrollen på den landsdækkende udsendelse “Set&Sket”.
– TV2 NORD var noget helt andet end TV Aalborg. På den lille lokale station var det en daglig kamp, og det ER jo sjovt at skulle kæmpe. På TV2 NORD var der udstyr som virkede, og på en helt anden måde styr på tingene – og penge til at lave TV, fortæller Jeppe Søe. Jeg kan huske, at hver gang byen fik besøg af kongeskibet foreslog jeg for sjov på TV Aalborg, at vi skaffede en helikopter. Det grinede vi meget af. Da jeg foreslog det på TV2 NORD, bestilte de en med det samme. Jeg elskede begge dele meget! Både den daglige kamp med umulige midler – og de mere ordnede forhold.
At lave lokaljournalistik var for Jeppe Søe en gave. Man kan lave nok så mange landsdækkende indslag om flytningen af en milliard fra sygehusene til skoler, men det bliver ofte ved snakken og flytter måske ikke ret meget i den store sammenhæng. I det lokale pressebillede derimod, mener Jeppe Søe, at man virkelig kan gøre en forskel med modig og væsentlig journalistik.
– Jeg kan huske, at jeg på TV Nord lavede et program der hed Kultiva2ren. Det var fem udsendelser om den nordjyske kultur og udvikling, afsluttende med en debatudsendelse. Vi var provokerende og fik sagt alt det, som ingen ellers ville sige. Kommunen havde lige havde lavet en stor kulturrapport, der havde kostet 5 millioner kroner. Den smed jeg i en skraldespand for åben skærm. Det var ikke helt en stil, man var vant til – men i sidste ende gav det en bedre debat, som handlede om hjerte og værdier frem for tal. Jeg hader stadig, at lytte til politikere, der ævler løs om tal og statistikker i en debat, i stedet for at sige hvad de virkelig står for, siger Jeppe Søe.

Læs også:  Holdningsbåret - Jeppe Søe, Moderaterne

JETSETTER OG HØJSKOLEDRENG
Efter en årrække at have været ansat som vært på TV Nord, blev Jeppe Søe headhuntet til ankermand på TV3 nyhederne.
Han blev kendis, levede jet-set livet og serverede dagens EU historie med det helt rigtige kommercielle tvist og et overbevisende smil.
– Min tid på TV3 startede fantastisk. Jeg nød det. Fyrede den af i hurtige biler, deltog i et utal af arrangementer og var yderst samarbejdsvillig når Se og Hør ringede på, fortæller Jeppe Søe. Jeg havde ikke overvejet, at det kunne være en del af jobbeskrivelsen, men da jeg stod midt i det blev jeg betaget og levede mig ind i rollen.
Et eller andet sted var der alligevel noget der ikke var helt som det skulle være, og en sommernat i familiens sommerhus i Nordjylland, første en samtale mellem Jeppe og hans far til, at Jeppe kort efter afleverede sin opsigelse på den tv kanal der ellers var hans garant for det gode liv.
– Det var et godt liv, siger Jeppe Søe. Det var økonomisk trygt og den faglige anerkendelse, og egentligt også menneskelige, vi alle sammen stræber efter flød i stride strømme – og oven i købet ofte på tryk i store oplag tilgængeligt for hele den danske befolkning. Alligevel var der en højskoledreng inden i mig der havde svært ved at stå ved de vilkår vi arbejde under. Det faktum at vores journalistiske udfordring ofte primært var at vinkle historien, i et forsøg på at gøre den konfronterende eller give den en unødvendig underholdsværdi, begyndte at konflikte med min barnetro og det journalistiske virke min far altid har repræsenteret. Derfor var beslutningen overraskende nem, siger han.

Læs også:  Godt Pytår - 2021/22

NU BLI´R DET SAGT
Jeppe Søe etablerede sig som selvstændig og har siden beskæftiget sig med rådgivning af virksomheder og erhvervsledere. Han producerer indhold til skrevne, digitale og webbaserede medier og så er han en travl foredragsholder, der hvert år holder mere end 60 foredrag på udannelsesinstitutioner, foreninger og i virksomheder.
– Jeg elsker at holde foredrag og rigtigt mange skoleelever landet over har efterhånden stiftet bekendtskab med mit foredrag om medier. Det glæder mig meget, for det er nemlig den målgruppe der er allermest udsat i forhold til medierne og deres påvirkning, siger Jeppe Søe. Det er dem der skal være rustet til at navigere i medieverdenen og have tillid til deres egen selektive dømmekraft. Det kan måske lyde frelst når en tidligere journalist fra en kommercielt orienteret tv kanal hævder, at det her projekt ligefrem er en hjertesag, men det er altså tilfældet for mig, siger han.
Jeppe Søes holdning til dansk presse og hans beslutning om at vende den verden ryggen, til fordel for i egen virksomhed at arbejde for en mere reel og oprigtig kommunikation, har han aldrig lagt skjul på. Både som foredragsholder og debattør har han igen og igen ytret, at danskerne skal bruge medierne i den erkendelse, at det meste af stoffet har en dagsorden og i øvrigt en subjektiv vinkling. Når Anni Fønsby valgte at ringe til Jeppe Søe i forbindelse med sin sag, var det efter eget udsagn i håbet om at kunne fokusere på sagen, uden at skulle forholde sig til medier og fotografer, i en grad der måske kunne betyde, at hun mistede fokus fra det væsentlige.
– Jeg ringede til Jeppe fordi jeg godt var klar over at min eneste udfordring ikke ville blive retssagen og dens konsekvenser. Medierne prøver altid at finde en historie der styrker deres billede af mig som dyr dame, ubegavet blond eller hensynsløs ruffer. Det billede er nemt at få frem, hvis det er det man leder efter og i øvrigt ikke stiller for høje krav til sandhedsværdien – og det havde jeg brug for Jeppe til at hjælpe mig med at navigere i, fortæller Anni Fønsby. Han rådgav mig omkring kommunikationen – men var også en ven og en stor støtte der hjalp mig igennem retssagen psykisk, fortæller Anni Fønsby.

Jeppe Søe er stadig rådgiver for Anni Fønsby og vil fortsat være ved hendes side når ankesagen skal for landsretten engang i 2011. I mellemtiden passer Jeppe Søe sit hverv som medierådgiver og konsulent, nyder en sparsom fritid med familien og selv om han nu er bosat i Vejle, glæder han sig over stadig, med mellemrum, at være en del af livet i Aalborg.
– Aalborg er jo sådan en by der sidder lidt fast i dig. Jeg har to børn og en svigerfamilie heroppe, og det betyder at jeg jo stadig kommer her en del. Det nyder jeg, siger Jeppe Søe. Det er spændende at følge med i den udvikling byen gennemgår og jeg glæder mig over, at der er flere og flere erhvervsfolk og kulturpersonligheder der tager teten og vil noget på Aalborgs vegne. Jeg har jo desuden giftet mig med en inkarneret aalborgenser og det er faktisk ikke sjældent hun fremhæver byens potentiale, så hvem ved om jeg en igen en dag gør krav på postnummeret, slutter Jeppe Søe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.